Hoppa till huvudinnehållet
Lions Clubs International Foundation Lions Clubs International Foundation
Hoppa till sidfot

SightFirst

SightFirst

section

När LCIF hjälper ett barn se världen för första gången, räddar en by från en svår ögonsjukdom eller räddar någon som håller på att bli blind på grund av diabetesrelaterad ögonsjukdom, gör SightFirst-anslag dessa insatser möjliga. SightFirst-anslag omformulerar SightFirsts mål — att bygga fullständiga synvårdssystem för att bekämpa de främsta orsakerna till blindhet och hjälpa blinda eller synskadade — till handling. Dessa anslag förbättrar sjukhus och kliniker, utbildar läkare, sköterskor och andra inom vården, och delar ut mediciner och ökar kunskapen om ögonsjukdomar och andra synproblem.

SightFirst-programmet bekostar högkvalitativa, hållbara projekt som ger synvårdsservice, utvecklar infrastruktur, utbildar personal och/eller ger rehabilitering och utbildning i fattiga samhällen. Viktigast är de främsta orsakerna till blindhet och synnedsättning: gråstarr, flodblindhet, trakom, okorrigerade brytningsfel och, speciellt i industrivärlden, ögonsjukdomar på grund av diabetes och grön starr.

Lions har samlat in mer än USD 415 miljoner till SightFirst-program och räddar synen runtom i världen. Liondistrikt arbetar med regionala tekniska rådgivare för SightFirst med att utveckla ansökningar och projektförslag för SightFirst-anslag.

Våra synvårdsprogram har förändrat livet för miljoner. Läs några synberättelser.

Material:

Aktuella SightFirst-anslag är bland annat:

 • USA, distrikt 33 - Ett anslag på USD 128 800 gavs till Lions i Massachusetts, USA för att skapa och underhålla primära och fullständiga rehabiliteringstjänster för synskadade i Massachusetts. Mer än 2 000 synskadade patienter får glädje av projektet.
 • USA, distrikt 12-O - Ett anslag på USD 166 110 gavs till Lions i Tennessee, USA för att skapa och underhålla primära och omfattande rehabiliteringstjänster för synskadade i Tennessee.  Tre centra som erbjuder rehabiliteringstjänster för synskadade ska renoveras och utrustas för ännu bättre service, och 80 synvårdsenheter ska få ökad kapacitet för att kunna ge rehabiliteringstjänster för synskadade.
 • USA, distrikt 22 - Ett anslag på USD 130 000 gavs till Lions i Maryland, Delaware och District of Colombia, USA som fortsatt anslag till att etablera det Lions-ledda Low Vision Rehabilitation Network (LOVRNET). Mer än 2 200 synskadade patienter får glädje av projektet.
 • Makedonien, distrikt 132 - Ett anslag på USD 254 348 gavs till Lions i Makedonien, FYROM som fortsatt anslag till ökad kvalitet och tillgänglighet till utbildningsservice för barn med synnedsättning. Projektmedlen ska användas till synundersökningar av 30 000 barn, och hjälpa 90 barn med synnedsättning i offentliga skolor.
 • Taiwan, distrikt 300 - Ett anslag på USD 901 227 gavs till Lions i Taiwan, ROC som fortsatt anslag till Taiwan National Eye Care Network. Projektmedlen ska bidra till etablering av tre nya synvårds- och syncentra på landsbygden, och till synundersökningar av 43 200 barn och vuxna.
 • Kamerun, distrikt 403-B1 - Ett anslag på USD 409 334 gavs till Lions i Kamerun som stöd till insatser för att utrota flodblindhet. Projektmedlen gör det möjligt att dela ut 5,8 miljoner Ivermectin-behandlingar, vilket man bedömer kan hjälpa 1 990 417 personer.
 • Kamerun, distrikt 403-B1 - Ett anslag på USD 278 892 gavs till Lions i Kamerun för att etablera och utrusta en utbildningsenhet vid Magrabi ICO Cameroon Eye Institute. Projektmedlen ska bidra till stipendier för 27 anställda på mellannivå på ögonkliniker, 13 ögonläkare och två tekniker.
 • Tchad, distrikt 403-B1 - Ett anslag på USD 1 144 549 gavs till Lions i Tchad och Organisation pour la Prévention de la Cécité (OPC) för insatser att utrota trakom. Medlen gör det möjligt att utbilda 20 trichiasis-kirurger och operationer för 22 380 trichiasis-patienter, med det övergripande syftet att utrota trakom som ett folkhälsoproblem i Tchad.
 • Kenya, distrikt 411-A och Uganda, distrikt 411-B - Ett anslag på USD 1 500 000 gavs till Lions i Uganda och Kenya genom partnerskapet mellan Queen Elizabeth Diamond Jubilee Trust och LCIF. Medlen hjälper till att utrota trichiasis i båda länderna genom att bidra till trakomoperationer och därmed förenade kostnader.
 • Kuba, odefinierat distrikt - Ett anslag på USD 474 350 gavs till Christoffel Blindenmission för att utöka hjälpen till barn och unga vuxna med synnedsättning i Kuba. Medlen bidrar till utrustning för diagnostik och behandling vid primära, sekundära och tertiära synvårdskliniker samt synhjälpmedel för normala och specialskolor för synskadade. Dessutom ger anslaget hjälp till utbildning av 404 barn- och ögonläkare samt primärutbildning och rehabilitering. Projektet förväntas hjälpa 5 987 barn och 2 924 familjer under tre års tid.
 • Indien, distrikt 323-D1 - Ett anslag på USD 94 860 gavs till Lions i Satara, Maharashtra för gråstarroperationer. Medlen ska ge stöd till förbättrad infrastruktur vid Satara Camp Lions NAB Eye Hospital, samt två syncentra i Tarale och Koregaon. Planer för 165 årliga besöksaktiviteter kommer att hjälpa cirka 47 500 patienter.
 • Indien, distrikt 323-H2 - Ett anslag på USD 451 534 gavs till Lions i Maharashtra, India för utrustning till Udaygiri Lions Eye Hospital och fem andra syncentra, samt för uppbyggnad och utrustning till lokaler för Aruna Abhay Oswal Center för blinda och synskadade. Projektmedlen ska ge utbildning till 10 ögonläkare, 50 sköterskor och stödpersonal, 500 läkare och 500 frivilliga vårdare, vilket i sin tur hjälper cirka 119 500 patienter per år.
 • Globalt, ej distriktspecifikt -  Ett anslag på USD 300 000 gavs till Världshälsoorganisationen (WHO) som hjälp till att framställa och trycka World Vision Report , ett nytt WHO-dokument som ska beskriva en förändring i den globala epidemiologiska utbredningen av synnedsättning, och som fokuserar på bästa arbetssättet att ta itu med synvård och förhindra blindhet.

SightFirsts forskningsprogram

Följande anslag delades ut genom SightFirsts forskningsprogram:

 • LV Prasad Eye Institute – “Bedöma trender i förekomst av och orsak till synnedsättning i södra delstaten Telangana i Indien” USD 59 631

 • Lions Aravind Institute of Community Ophthalmology – “Bedöma det årliga behovet av omfattande synvårdstjänster i en given population i ett fattigt område” USD 86 851

 • Brien Holden Vision Institute – ”En jämförande studie av behovet av integrerade synvårdsprogram i offentliga skolor för att minska effekten av brytningsfel bland skolbarn i FCT Abuja, Nigeria” USD 97 864

 • St. Joseph Hospital – “Förekomsten av blindhet och synnedsättningar bland barn i Kinshasa, DRC” USD 59 937

 • Lao NOC, CBM, FHF & ECF – “RAAB & National Eye Health Monitoring System i Lao PDR” USD 58 088

 • Brien Holden Vision Institute – “Ny teknik, såsom 3D-utskrift, erbjuder innovativa folkhälsolösningar för att minska och rätta till brytningsfel bland skolbarn i Stillahavsöarna”, USD 97 539

Klicka här för information om alla anslag som godkändes av SightFirsts rådgivande kommitté under detta möte. För information om tidigare godkända anslag, kontakta Sight Programs Department, e-post SightFirst@lionsclubs.org.

section

Hoppa till toppen