Hoppa till huvudinnehållet
Lions Clubs International Foundation Lions Clubs International Foundation
Hoppa till sidfot

Nyheter om mässlingen

Nyheter om mässlingen

section

Nytt partnerskap meddelas

GAVI Alliance och Lions Clubs International presenterade ett unikt partnerskap på kongressen i Hamburg för att skydda tiotals miljoner barn i världens fattigaste länder mot mässlingen, en mycket smittsam sjukdom som uppskattningsvis dödar 430 personer varje dag, mestadels i utvecklingsländer.

Under partnerskapet ska Lions Clubs skicka ut sitt nätverk med 1,35 miljoner frivilliga att samla in USD 30 miljoner och förbättra tillgången till vaccin från GAVI, ett offentligt-privat partnerskap som har till mål att rädda barns liv och värna om människors hälsa genom att förbättra tillgången till vaccination i världens fattigaste länder.

De medel som samlas in av Lions kommer att matchas av brittiska Department for International Development (DFID) och Bill & Melinda Gates Foundation, vilket ger totalsumman USD 60 miljoner. Tillkännagivandet skedde under Lions Clubs Internationals 96:e årliga kongress i Hamburg, Tyskland.

Läs det kompletta pressmeddelandet eller se en video om meddelandet.

Karta över mässlingutbrott

En karta som visar utbrott av olika sjukdomar under de senaste tre åren, inklusive mässlingen, har skapats av Utrikesrådet. År 2011 skedde utbrott av mässlingen på alla kontinenter. Visa mässlingkartan

Mässlingvaccin i NepalEnligt USAToday bryter mässlingen oftast ut i USA på grund av resande amerikanska medborgare som inte är vaccinerade. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) slår larm om att de olympiska spelen i London och Europamästerskapet i fotboll 2012 i Polen och Ukraina kommer att dra stora mängder resande från USA och därför öka risken för att mässlingen sprids. Viruset är mycket mer utbrett i Europa och leder till 26 000 sjukdomsfall varje år.

Mässlingen ökar för närvarande i Europa, enligt CDC och Världshälsoorganisationen (WHO). En WHO-rapport visade att mer än 26 000 fall av mässlingen och nio dödsfall har rapporterats i 36 länder i Europa fram till oktober 2011. Det är tre gånger fler fall än för fyra år sedan. Länder i Västeuropa rapporterade 83 procent av dessa fall. I USA rapporterades mer än 200 fall av mässlingen under 2011 — den högsta siffran på 15 år enligt CDC. Före rutinmässiga vaccinationer, dödade viruset mellan 3 000 och 5 000 amerikaner varje år.

Ökningen av mässlingen på sistone beror i huvudsak på dåliga vaccinationssiffror och brist på kunskaper om sjukdomen. Detta utbrott i Europa har kopplats till utbrott i flera andra länder, bland annat Brasilien, Kanada och Australien. Enligt CDC understryker ökningen av mässlingfall och dessa utbrott behovet av hög vaccinationstäckning, samt vikten av snabba och lämpliga insatser från sjukvården mot dessa nya fall och utbrott.

section

Hoppa till toppen